Tuesday, 27 March 2012

Frequent Agile Questions #1: Kan ik Agile zijn als de rest van mijn organisatie dat niet is? (NL)


Ik ben enthousiast geworden over Agile nu ik er over gelezen heb. Collega's die ik spreek zijn onverdeeld enthousiast. Ik heb de knoop doorgehakt en werk nu Agile en dat willen mijn klanten ook. Waarom werkt het nou toch niet?

Wanneer je besluit om Agile te gaan werken, begin je niet alleen aan een nieuwe manier van werken, maar ook aan een nieuwe manier van denken. De redenen waarom je de dingen doet die je doet, veranderen. Je verandert vaak van efficient gedreven werken naar effectief werken. Het is goed om er meteen mee te beginnen, maar tegelijkertijd gaat je organisatie een transitie in.

Van Waterfall via WAgile naar Agile

Je zult veel energie moeten steken in het promoten van de "Agile mindset" bij iedereen waar je mee te maken krijgt. Je hebt bij je development process te maken met Business stakeholders, grafische vormgevers, testers, functioneel ontwerpers, projectleiders (!), developers voor front- en back-end, etc. Hoe meer partijen de Agile mindset delen, des te beter werkt het. Sterker nog, in je eigen clubje kun je maar beperkt successen boeken. Want na enige tijd loop je tegen deze problemen aan:
  • De business maakt zich druk over het feit dat je ze niet kan vertellen wat een project gaat kosten;
  • De projectleider wil toch eigenlijk wel graag de scope vastgelegd zien, en graag in het begin van het project. Hij wil meer informatie vooraf, er moet tenslotte een PID gemaakt worden;
  • De grafische vormgevers vragen zich van tevoren af wat ze allemaal moeten ontwerpen en achteraf waarom men zich niet aan hun design gehouden heeft;
  • Developers zullen constant geneigd zijn om iets "helemaal af" te maken en passeren het incrementele principe.
Dat zijn dan enkele voorbeelden, ik denk dat ik er nog vele kan noemen. Maar als je aan de wieg hebt gestaan van het Agile werken in je bedrijf, zul je mijn voorbeelden zeker herkennen. 

Investeer dus tijd en moeite om dergelijke problemen te addresseren, en blijf iedereen vertellen waarom je het allemaal doet: stick to your principles. Ook en misschien juist bij tegenslagen. Vier je successen en deel ze met de anderen. Werk aan het besef dat je het allemaal doet om waarde aan de onderneming toe te voegen en niet om wilde ideeen te laat, met een overrun en verspilde energie uit te voeren.

Do the right things and do things right...

No comments: